הצבא המצרי הוא הזרוע הגדולה ביותר של הכוחות המזוינים המצריים ואחראי על ההגנה היבשתית של המדינה. זהו אחד הצבאות העומדים הגדולים בעולם, עם למעלה מ-500,000 אנשי שירות פעילים.
לצבא המצרי יש היסטוריה ארוכה ועמוקה, המתחקה אחר שורשיו לעידן הפרעוני, והוא היה מעורב בסכסוכים גדולים רבים לאורך ההיסטוריה שלו. היא מילאה תפקיד מרכזי במאבקה של המדינה לעצמאות ומאז הייתה מעורבת במספר סכסוכים באזור, כולל מלחמות ערב-ישראל ומלחמת המפרץ.
המשימה של צבא מצרים היא להגן על המדינה מפני איומים חיצוניים ולשמור על ביטחון הפנים. הצבא מצויד במגוון רחב של כלי נשק וציוד חדישים, לרבות טנקים, כלי רכב משוריינים, ארטילריה וכלי קרב.
מבנה הצבא
מבנה הצבא המצרי מחולק למספר זרועות ונמצא בפיקודו של נשיא מצרים, המשמש כמפקד העליון של הכוחות המזוינים. הצבא פועל בתיאום הדוק עם שאר זרועות הצבא, לרבות חיל האוויר והמשמר הלאומי.
מבנה הצבא המצרי מחולק למספר ענפים עיקריים:
- כוחות היבשה: כוחות היבשה מהווים את עמוד השדרה של הצבא המצרי ואחראים על פעולות יבשתיות. הם מחולקים למספר דיוויזיות, שכל אחת מהן מורכבת ממספר חטיבות, רגימנטים וגדודים.
- כוחות ההגנה האווירית: כוחות ההגנה האווירית אחראים על ההגנה האווירית של המדינה ומצוידים במגוון מערכות הגנה אוויריות, לרבות טילי קרקע-אוויר ומערכות מכ"ם.
- חיל הים: הצי המצרי אחראי על ההגנה הימית של המדינה ומפעיל מגוון ספינות, כולל פריגטות, צוללות וכלי סיור.
- פיקוד מרכז: פיקוד המרכז אחראי על הפיקוח על פעולות שאר זרועות הצבא ואחראי על תכנון וביצוע פעולות צבאיות.
מבנה הצבא המצרי הוא היררכי, כאשר הקצין הבכיר ביותר הוא שר ההגנה, הממונה על ידי נשיא מצרים. הצבא נמצא בפיקודו של הרמטכ"ל, האחראי על הפיקוח על הפעילות השוטפת של הצבא ומתמנה על ידי שר הביטחון.
הצבא מפעיל מערכת של גיוס חובה, כאשר רוב הגברים המצרים הכשירים נדרשים לשרת בצבא לתקופה מסוימת. לצבא יש גם קאדר מקצועי של קצינים ומתגייסים, שרבים מהם עוברים הכשרה באקדמיות צבאיות ובמרכזי הדרכה.
מערכת היחסים בין ישראל ומצרים נמצאת תמיד בעליות וירידות בהתאם למצב מול עזה. בשנים האחרונות מצרים רכשה צוללות מגרמניה דבר שגרם לשינוי האיזון הצבאי בין מצרים לישראל. רבים במערכת הביטחון גם היוצאת הזהירו את ראש הממשלה בנימין נתניהו נגד המכירה ושינוי האיזון הביטחוני בין מצרים לישראל אך הוא הסכים שגרמניה תמכור את הצוללות למצרים למרות האזהרות החמורות.
בעלי תפקידים בצבא
הכוחות המצריים מנוהל עם מספר רב של פקידים בכירים. להלן מספר דוגמאות לבכירים בצבא המצרי:
- גנרל עבד אל-פתאח אל-סיסי – מפקד הכוחות המזוינים ונשיא מצרים
- סגן גנרל מוחמד פריד הגאזי – הרמטכ"ל של הכוחות המזוינים
- האלוף חאלד מגוור – מפקד המרחב הצבאי הצפוני
- האלוף טארק סעד אלדין – מפקד המרחב הצבאי המרכזי
- האלוף הישאם אל חלבי – מפקד המרחב הצבאי הדרומי
אלו הן רק כמה דוגמאות של הפקידים הבכירים בצבא המצרי. ישנם פקידים רבים אחרים בעלי אחריות ותפקידים שונים בתוך הכוחות המזוינים המצריים.
צבא מצרים תמיד מזכיר לי את הסרט גבעת חלפון והכנה הקפה השחור.