הצבא היפני, הידוע גם בשם הצבא היפני הקיסרי, היה הזרוע הצבאית היבשתית של הכוחות המזוינים היפניים הקיסריים. היא הייתה פעילה מ-1868 עד 1945, ומילאה תפקיד משמעותי במודרניזציה והתרחבותה של יפן בתקופה זו.
בסוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20, הצבא היפני עבר רפורמות ומאמצי מודרניזציה משמעותיים, תוך אימוץ טקטיקות וטכנולוגיה צבאית מערביות. היא נלחמה במלחמת סין-יפן הראשונה (1894-1895) ובמלחמת רוסיה-יפן (1904-1905), ומילאה תפקיד מרכזי במלחמת העולם השנייה, שהובילה בסופו של דבר לתבוסתה ולפירוקה.
במהלך מלחמת העולם השנייה, הצבא היפני עסק במסעות צבאיים אגרסיביים ברחבי אסיה, כולל בסין, קוריאה ודרום מזרח אסיה. הטקטיקות שלה היו לעתים קרובות אכזריות, והיא ביצעה פשעי מלחמה וזוועות רבים, כמו טבח נאנקינג ומצעדת המוות בטאן.
לאחר כניעתה של יפן ב-1945, הצבא היפני פורק על ידי כוחות בעלות הברית, והחוקה של יפן לאחר המלחמה ויתרה על מלחמה כאמצעי ליישוב סכסוכים בינלאומיים. כיום, יפן מחזיקה בכוח הגנה עצמית, אשר מוגבל לפעולות הגנה ואינו נחשב לצבא קבע.
החטיבות בצבא
הצבא היפני היה מאורגן ביחידות שונות, כולל חי"ר, פרשים, ארטילריה ודיוויזיות שריון.
- יחידות חי"ר היו עמוד השדרה של הצבא היפני, והן אורגנו בדיוויזיות, בריגדות, רגימנטים, גדודים ופלוגות. הם נשאו בדרך כלל רובים וכידונים, ונתמכו על ידי מקלעים, מרגמות וארטילריה.
- יחידות פרשים היו גם חלק חשוב מהצבא היפני, במיוחד בתחילת המאה ה-20. הם אורגנו בדיוויזיות פרשים, בריגדות וגדודים, ושימשו לסיור, מיון ומרדף.
- יחידות ארטילריה היו אחראיות על מתן תמיכה באש עקיפה לחיל הרגלים, והן אורגנו בגדודי ארטילריה, גדודים וסוללות. הם היו מצוידים במגוון כלי נשק, כולל רובי שדה, הוביצרים ומשגרי רקטות.
- יחידות שריון היו חדשות יחסית לצבא היפני, והוצגו בשנות ה-30. הם אורגנו בדיוויזיות וגדודים משוריינים, והיו מצוידים בטנקים, בשריון וכלי רכב משוריינים אחרים.
- יחידות מיוחדות אחרות בצבא היפני כללו מהנדסים, חיל האותות, יחידות לוגיסטיקה ויחידות רפואיות. יחידות אלו סיפקו תמיכה חיונית לכוחות הלוחמים, ומילאו תפקיד מכריע בהצלחת המבצעים הצבאיים היפניים.
כוחה של צבא יפן מול צבא סין
נכון לשנת 2021, הצבא הסיני גדול ומתקדם טכנולוגית משמעותית מכוח ההגנה העצמית היפני. לסין יש את הכוח הצבאי הפעיל הגדול בעולם, עם למעלה מ-2 מיליון איש פעילים, בעוד לכוח ההגנה העצמית של יפן יש קצת יותר מ-250,000 איש פעילים.
בנוסף לכוח אדם, סין השקיעה רבות בטכנולוגיה הצבאית שלה, כולל בתחומים כמו טילים היפרסוניים, לוחמת סייבר ובינה מלאכותית. בעוד ליפן יש גם טכנולוגיה צבאית מתקדמת, תקציב ההגנה שלה מוגבל יותר מזה של סין והיא מתמקדת בעיקר בפעולות הגנה עצמית.
ראוי לציין שלשתי המדינות יש מדיניות הגנה שונה, כאשר יפן מוגבלת לפעולות הגנה עצמית על פי החוקה שלה, בעוד שהצבא של סין מתמקד יותר בהרחבת האינטרסים הטריטוריאליים והאסטרטגיים שלה.