מה זה שיעים

מי הם השיעים?

השיעה היא אחד משני הזרמים המרכזיים באסלאם, לצד הסונה. השיעה נולדה מתוך סכסוך פוליטי-דתי במאה ה-7, זמן קצר לאחר מותו של הנביא מוחמד בשנת 632 לספירה. השיעים מאמינים כי עלי אבן אבי טאלב, בן דודו וחתנו של מוחמד, היה היורש החוקי להנהגה של הקהילה המוסלמית לאחר מותו של מוחמד, בניגוד לבחירת אבו בכר כח'ליפה הראשון על ידי קבוצת המאמינים שהיו מאוחר יותר לסונים.

מקורות פילוג בין שיעים לסונים:

  1. המאבק על ההנהגה: לאחר מותו של מוחמד, התעורר ויכוח בנוגע לשאלת ההנהגה. קבוצת המאמינים (שהיו מאוחר יותר לסונים) בחרו באבו בכר כמחליפו של מוחמד, והח'ליפות עברה בין ארבעה ח'ליפים ("הח'ליפים הישרים"). השיעים, לעומת זאת, טענו כי עלי אבן אבי טאלב, בן דודו וחתנו של מוחמד, היה צריך להיות יורשו של הנביא. אחרי תקופת כהונתו של עלי, שהייתה רצופה סכסוכים ומלחמות, השיעים החלו לגבש זהות דתית ופוליטית ייחודית.
  2. קרב כרבלאא: אחד מהאירועים המכוננים ביותר בתולדות השיעה הוא קרב כרבלאא, שהתרחש בשנת 680 לספירה בעיר כרבלא (כיום בעיראק). בקרב זה נהרג חוסיין, נכדו של מוחמד ובנו של עלי, בידי צבאות האומה האומיית הסונית. אירוע זה הוביל להעמקת הפילוג בין השיעים לסונים והפך לנקודת ציון דתית בתודעה השיעית, המסמלת סבל, הקרבה והמאבק לצדק.

אמונות מרכזיות:

  1. האמונה באמאם: אחת האמונות המרכזיות של השיעה היא מוסד האמאם. השיעים מאמינים כי ישנם 12 אמאמים (בהתאם לזרם העיקרי של השיעה, ה"שיעה האימאמית"), שהם צאצאיו של עלי והם נבחרים על ידי אלוהים להנהיג את הקהילה המוסלמית. האמאם נתפס כדמות דתית ופוליטית שיש לה תפקיד חשוב בהבנת האסלאם ובהנהגת המאמינים. האמאם השנים-עשר, הידוע גם כ"מהדי", נחשב על ידי השיעים כאמאם נסתר, והוא יחזור באחרית הימים כדי להביא צדק לעולם.
  2. תפקיד המסורות והמנהגים: השיעים דבקים במסורות ומנהגים הקשורים לעלי וצאצאיו. לדוגמה, חג העשוראא שמצוין ביום העשירי של חודש מוחרם (החודש הראשון בלוח השנה המוסלמי), הוא אירוע זיכרון מרכזי לשיעים, המציין את מותו של חוסיין בקרב כרבלאא. חלק מהמאמינים משתתפים בטקסים פולחניים, שכוללים בין השאר מסעות תהלוכות ובחלק מהמקרים גם מנהגי הצלפה עצמית כאות הזדהות עם הסבל של חוסיין.

זרמים בשיעה:

השיעה מחולקת לכמה זרמים מרכזיים:

  1. השיעה האימאמית (תריסרית): זהו הזרם הגדול ביותר בשיעה, המאמין ב-12 אמאמים. מאמינים אלו מרוכזים בעיקר באיראן, עיראק ולבנון.
  2. השיעה הזיידית: זרם קטן יותר, מרוכז בעיקר בתימן. הם מאמינים בחמישה אמאמים, והאמונה שלהם קרובה יותר לסונה מבחינה תיאולוגית.
  3. השיעה האסמאעילית: זרם שמאמין בשבעה אמאמים בלבד. זרם זה פעיל כיום בעיקר בהודו, פקיסטן ואפריקה.

תפקיד השיעה בפוליטיקה המודרנית:

השיעה הפכה לשחקן חשוב בפוליטיקה המודרנית, במיוחד במזרח התיכון:

  1. איראן: בשנת 1979 פרצה המהפכה האסלאמית באיראן, והפכה אותה למדינת השיעה המרכזית בעולם. האייתוללות, מנהיגי הדת באיראן, משמשים כמנהיגים פוליטיים ודתיים, כאשר בראשם עומד ה"וליאת פקיה" – מנהיג עליון שנחשב לנציגו של האמאם הנעלם.
  2. עיראק: אחרי נפילת שלטון סדאם חוסיין בשנת 2003, הפכה השיעה לכוח המרכזי במדינה.
  3. חיזבאללה בלבנון: הארגון השיעי הפוליטי-צבאי בלבנון הפך לשחקן משמעותי בפוליטיקה הלבנונית ובמאבק מול ישראל.

שאלות ותשובות בנושא השיעים

הנה מספר שאלות נפוצות ותשובות בנושא השיעים:

1. מי הם השיעים?

השיעים הם אחד משני הזרמים המרכזיים באסלאם (הזרם השני הוא הסונה). מקור השיעה הוא במחלוקות על הירושה של הנביא מוחמד לאחר מותו. השיעים מאמינים שעלי, בן דודו וחתנו של מוחמד, היה צריך להיות היורש הראשון להנהגת הקהילה המוסלמית (חליפה), ולא אחרים שמונו לפניו.

2. מה ההבדלים העיקריים בין השיעים לסונים?

ההבדל המרכזי בין השיעים לסונים נוגע לשאלת הירושה של מוחמד. בעוד הסונים מקבלים את המנהיגים שנבחרו לאחר מותו של מוחמד (הח'ליפים הראשונים), השיעים מאמינים שהנהגת הקהילה המוסלמית הייתה צריכה לעבור לצאצאי מוחמד, ובעיקר לעלי ולצאצאיו. ישנם גם הבדלים נוספים בפסיקה ההלכתית, בטקסים דתיים ובחגים.

3. מהו האמאם בשיעה?

באסלאם השיעי, האמאם הוא מנהיג רוחני וארצי שממונה על ידי אלוהים. לפי השיעה האמאמית (הזרם המרכזי של השיעים), ישנם 12 אמאמים אשר היוו את המנהיגים הלגיטימיים של הקהילה המוסלמית. האמאם האחרון, מוחמד אל-מהדי, נחשב לפי המסורת השיעית לאמאם הנסתר שעתיד לשוב בבוא הזמן ולהביא צדק לעולם.

4. מהם החגים המרכזיים בשיעה?

אחד החגים החשובים ביותר לשיעים הוא "עאשורא", אשר מציין את מותו של חוסיין בן עלי, נכדו של מוחמד, בקרב כרבלא בשנת 680 לספירה. חוסיין נחשב לגיבור וצדיק בשיעה, ומותו נחשב לאירוע מכונן בהיסטוריה של הזרם השיעי.

5. מהי חלוקת הזרמים בתוך השיעה?

השיעה מתחלקת לכמה זרמים עיקריים:

  • שיעה איסמאעילית: זרם המאמין שאיסמאעיל, בנו של האמאם השביעי, היה צריך להיות היורש הלגיטימי.
  • שיעה זיידית: זרם שהתפשט בעיקר בתימן, המאמין באמאם זייד בן עלי.
  • שיעה איסנאעשעריה (שיעה תרסערית או אימאמית): הזרם המרכזי בשיעה, שמאמין באמאם הנסתר ובכך שישנם 12 אמאמים.

6. מה מקומם של השיעים בעולם כיום?

המדינות שבהן יש רוב שיעי הן איראן, עיראק ובחריין. השיעים מהווים מיעוט משמעותי גם בלבנון, תימן, פקיסטן, ואפגניסטן. איראן היא המעצמה השיעית המרכזית בעולם, והנהגתה מבוססת על עקרונות השיעה.

7. מהי משמעות המונח "ולאית אל-פאקיה" בשיעה?

"ולאית אל-פאקיה" הוא עיקרון פילוסופי-דתי בשיעה, אשר נוסד בעיקר על ידי האייתוללה ח'ומייני באיראן. לפי עיקרון זה, האימאם הנסתר עדיין נמצא אך אינו נגיש ישירות, ולכן הפוסק הדתי הבכיר (פאקיה) אמור לשמש כסמכות עליונה עד שובו.