גדוד נצח יהודה, או בשמו המלא גדוד נצח יהודה (נח"ל), הוא יחידה מיוחדת בצה"ל המיועדת לחרדים דתיים שרוצים לשרת בצה"ל תוך שמירה על עקרונות דתיים והתנהגות מסורתית. הוקם בשנת 1999 ופועל כמסגרת המסייעת לחרדים לשרת בצה"ל ולהתאקד בגיוס צבאי, ללא פגיעה במסורתם הדתית. החרדים ששורדים את הקריטריונים הנדרשים נשלחים לשירות חובה בנח"ל, כאשר זכותם לשרת מובטחת במשך כמה חודשים עם חברים דתיים דומים. היחידה מאפשרת לחיילים חרדים לשרת בתנאים של אובדן וביטחון, כשהיא מארגנת להם את כל צרכי הדת והכשרת הדרך בהתאם. החילוץ מסייע גם בהשתלבותם של חיילים אלו בחברה החרדית אחרי סיום שירותם הצבאי.
חוק הגיוס חובה
חוק הגיוס חובה הוא חוק היסוד שמגדיר את החובה לשירות בצה"ל (צבא ההגנה לישראל) ואת התנאים המקובלים לגיוס חובה בישראל. החוק הועבר בכנסת והוא תחת הרשות של משרד הביטחון.
פיוס הוא כמובן את חובת הגיוס בקרב כל האזרחים הישראלים, גברים ונשים, בגילאים מסוימים. על פי החוק, צעירים ישראלים מתבקשים לשרת בצה"ל למשך תקופת זמן קבועה, בהתאם למגדר, לדרגתם החינוכית ולמקור ההשכלה שלהם. המטרה העיקרית של החוק היא לשמור על אורח חיים בטוח ולגרום להתמודדות מספקת עם איומים ואתגרים בתחום הביטחון.
החוק גם מקנה פטורים מהשירות הצבאי, כגון פטורים דתיים לפי דתם ומגדרם, ופטורים רפואיים במקרים של בעיות בריאותיות קשות או מוגבלויות פיזיות. החוק גם יוצר מסגרות להתנגדות עתירות נגד גיוס חובה, אך עקב מצב הביטחון בישראל, הן נדירות ובדרך כלל נדחות.
חוק הגיוס חובה נחוץ לתחזוקת התפקידים המרכזיים והמקצועיים בצה"ל ולהבטחת כוחות הביטחון של מדינת ישראל.
הפילוג בעם בעקבות חוק הגיוס
חוק הגיוס חובה גורם לפילוג ברוח החברה, בעיקר בין שני הקהילות העיקריות – החרדים והלא חרדים. החרדים נוהגים להתנגד לגיוס צבאי בטענה ששירותם בצה"ל מפר עקרונות דתיים ומערער על השקפת עולם דתית. לעומתם, רוב הציבור הלא חרדי מתייחס לגיוס חובה כחובה לכל אזרח וביקשות שהחרדים ישתפו בשירות הלאומי ככל שאפשר.
כתוצאה מזה, נוצר פילוג ברוח החברה הישראלית, והמחלוקות סביב חוק הגיוס חובה והשירות הצבאי של החרדים תמיד נמצאות בגדר של דיונים חמים ומערכות. מאבקים פוליטיים רבים ועשויים להיבער סביב חוק הגיוס ואופן השירות הצבאי של החרדים