מי הצבא החזק ביותר במזרח התיכון

המזרח התיכון הוא אזור בעל משמעות פוליטית, תרבותית וחברתית עצומה. אזור זה היה מרכז סכסוכים ומלחמות במשך עשרות שנים, כאשר צבאות שונים מתחרים על הדומיננטיות. השאלה מי מחזיק בתואר הצבא החזק במזרח התיכון היא שאלה שעוררה ויכוחים ודיונים רבים.

במאמר זה נערוך מחקר השוואתי של צבאות של שש מדינות – ישראל, מצרים, ירדן, חיזבאללה, סוריה ואיראן – כדי לקבוע מי מהן יכולה לתבוע את התואר הצבא החזק במזרח התיכון.

צבא ישראל

ישראל היא מדינה קטנה, אבל יש לה צבא מאומן ומצויד היטב. צבא ההגנה הישראלי (צה"ל) הוא אחד הצבאות המתקדמים בעולם. הוא מצויד בטכנולוגיה ונשק מודרניים, כולל מטוסי קרב מתקדמים, טנקים וטילים.

לצה"ל יש מוניטין של מיומן ובעל ביצועים משוייקים וערכיים, וחייליו ידועים באומץ ובחוסנם. בישראל יש שירות צבאי חובה לגברים ולנשים כאחד, המסייע בשמירה על כוח מילואים גדול.

צבא מִצְרַיִם

למצרים יש את אחד הצבאות הגדולים במזרח התיכון. הצבא שלה מצויד היטב בטכנולוגיה מודרנית, כולל מטוסי קרב, טנקים וטילים. למצרים יש גם כוח מילואים גדול שניתן לגייס במהירות בעתות מלחמה.

צבא מצרים ידוע בגודלו, אך הוא אינו מאומן או ממושמע כמו צבאות אחרים באזור. הצבא היה מעורב בכמה סכסוכים במהלך השנים.

צבא יַרדֵן

צבא ירדן קטן יחסית לצבאות אחרים במזרח התיכון. עם זאת, הוא מאומן היטב ומצויד בטכנולוגיה מודרנית. צבא ירדן ידוע ביחידות הכוחות המיוחדות שלו, שהן מאומנות מאוד ויעילות.

חיזבאללה

חיזבאללה הוא קבוצה מיליטנטית לבנונית שיש לה נוכחות חזקה בלבנון ובסוריה. זה לא צבא רשמי, אבל הוא מצויד היטב בטכנולוגיה ואמצעי לחימה חדישים, כולל רקטות וטילים.

חיזבאללה היה מעורב במספר סכסוכים באזור, כולל מלחמת לבנון ב-2006 ומלחמת האזרחים בסוריה. הוא ידוע בטקטיקת הגרילה וביכולות הלוחמה האסימטריות שלו.

צבא סוּריָה

לסוריה יש את אחד הצבאות הגדולים במזרח התיכון. עם זאת, צבאה אינו מצויד או מאומן כמו צבאות אחרים באזור. צבא סוריה היה מעורב במלחמת האזרחים בסוריה כבר למעלה מעשור, דבר שהדלדל את משאביו והחליש את יכולותיו.

צבא איראן

לאיראן יש את אחד הצבאות הגדולים במזרח התיכון. צבאו מאומן היטב ומצויד בטכנולוגיה מודרנית, לרבות טילים בליסטיים, מטוסי קרב וטנקים. לאיראן יש גם כוח מילואים גדול שניתן לגייס במהירות בעתות מלחמה.

צבא איראן ידוע ביכולות הלוחמה הא-סימטריות שלו ובשימוש שלו בשלוחות באזור, כולל חיזבאללה בלבנון והחות'ים בתימן.

מדינהגודל הצבאטנקיםחיל האווירטיליםהערכת תקציב צבאי (USD)
ישראל169,5002,7605952,70020 billion
מצרים440,0004,2958711,00011 billion
ירדן100,5001,0802052001.5 billion
חיזבאלהN/AN/AN/A130,000N/A
סוריה178,0004,0003651,0001.8 billion
איראן523,0002,2003861,00019.6 billion

מהטבלה עולה כי לישראל יש צבא קטן יחסית למדינות אחרות באזור, אך יש לה מספר גבוה של טנקי קרב ראשיים, מטוסי קרב וטילים. למצרים יש את הצבא הגדול ביותר באזור, עם מספר לא מבוטל של טנקים ומטוסי קרב, אך יכולות הטילים שלה אינן נרחבות כמו של ישראל. לירדן יש צבא קטן יותר אך עדיין מתהדרת במספר צנוע של טנקי קרב ומטוסי קרב ראשיים, עם תקציב הגנה קטן משמעותית מזה של ישראל ומצרים.

חיזבאללה אינו צבא רשמי ולכן אין לו גודל צבא סטנדרטי או ספירת ציוד. במקום זאת, כוחו טמון בארסנל הטילים הגדול שלו, בו השתמש בסכסוכים עם ישראל ועם קבוצות אחרות באזור. לסוריה גודל צבא גדול יותר מישראל, אך נחלשה משמעותית בשל מלחמת האזרחים הסורית המתמשכת, שהשפיעה על הציוד והאימונים שלה. לבסוף, לאיראן יש צבא גדול ותקציב הגנה גבוה, עם מספר בולט של מטוסי קרב, אך ספירת הטנקים שלה נמוכה יחסית למדינות אחרות באזור.

השאלה מי מחזיק בתואר הצבא החזק במזרח התיכון שנויה במחלוקת, כאשר צבאות שונים מתחרים על הדומיננטיות באזור. עם זאת, בהתבסס על מחקר השוואתי של צבאות ישראל, מצרים, ירדן, חיזבאללה, סוריה ואיראן, ניתן להסיק שצבא ההגנה הישראלי (צה"ל) יכול לתבוע את התואר הצבא החזק במזרח התיכון צבא ההגנה לישראל (צה"ל) יכול להיחשב כצבא החזק ביותר במזרח התיכון על בסיס הטכנולוגיה המתקדמת, רמת האימונים והמשמעת הגבוהה שלו וכוח מילואים גדול.

מלחמת לבנון השלישית

מלחמת חרבות ברזל