בזמן מלחמה, גישה לאוכל ולמים עשויה להיות מוגבלת, ולכן חשוב לדעת כיצד לשמור ולהקצות את המשאבים האלה בצורה יעילה. הנה מספר טיפים שיעזרו לכם לשמור על הקצבה של מים ואוכל בזמן מלחמה:
1. ניהול מים
אחסון מים:
מכלים ואמבטיות: מלאו מכלים ואמבטיות במים. השתמשו בבקבוקים ריקים, דליים, ואפילו באמבטיה כדי לאחסן מים.
מים מינרליים: אם יש אפשרות, רכשו מים מינרליים ושמרו אותם במקומות קרירים ויבשים.
הגבלת שימוש במים:
שתייה: שמרו מים לשתייה בראש ובראשונה. הקפידו לשתות מספיק כדי להימנע מהתייבשות.
בישול: השתמשו בכמות מינימלית של מים לבישול. בחרו במזונות שאינם דורשים הרבה מים להכנה.
ניקוי אישי: השתמשו במים לחים או מגבונים לניקוי אישי במקום רחצה במים זורמים.
טיהור מים:
הרתחה: אם יש לכם גישה למים שאינם נקיים, הרתיחו אותם לפחות 10 דקות כדי להבטיח שהם בטוחים לשתייה.
כימיקלים לטיהור מים: אם יש לכם טבליות לטיהור מים, השתמשו בהן לפי ההוראות.
2. ניהול מזון
אחסון מזון:
מזון יבש ומשומר: אגרו מזון יבש ומשומר כגון אורז, פסטה, שימורים, קטניות ומזונות שאינם מתקלקלים בקלות.
אריזות קטנות: אגרו מזון באריזות קטנות כדי למנוע בזבוז. כל פעם תפתחו רק את הכמות הדרושה לארוחה.
הקצבה יומית:
חישוב קלוריות: חשבו את צריכת הקלוריות היומית לכל אדם בהתאם לפעילות ולגיל, והקצו את המזון בהתאם.
ארוחות קטנות: העדיפו לאכול ארוחות קטנות ומפוזרות לאורך היום כדי לשמור על אנרגיה ולא להיגרר לרעב קיצוני.
שימוש במזון טרי תחילה:
מזון מתכלה: השתמשו קודם במזון מתכלה כמו פירות וירקות טריים, ובשימורים רק כשאין ברירה.
שמירה על היגיינה:
שטיפת ידיים: שטפו ידיים לפני הכנת המזון ואכילתו כדי למנוע מחלות.
כלים נקיים: השתמשו בכלים נקיים והימנעו מזיהום צולב בין מזונות שונים.
3. גידול עצמי
גינה ביתית: אם יש אפשרות, הקימו גינה ביתית קטנה לגידול ירקות וצמחי תבלין.
נבטים: גידול נבטים במים דורש מעט מקום ומשאבים ומספק מקור טוב של ויטמינים ומינרלים.
4. עזרה הדדית
קהילה: שיתוף פעולה עם שכנים וקהילה יכולה לעזור בניהול טוב יותר של המשאבים. חילופי מזון ומים יכולים לסייע במקרים של מחסור.
טבלה שבועית וטבלה חודשית להקצבת מים ואוכל למשפחה של חמישה נפשות. נניח שכל אדם זקוק ל-2 ליטר מים ביום ו-2000 קלוריות ביום. יש לחשב את הכמויות בהתאם למשפחה של חמישה נפשות.
טבלה שבועית להקצבת מים ואוכל למשפחה של חמישה נפשות
מים
יום
כמות מים (ליטר)
ראשון
10
שני
10
שלישי
10
רביעי
10
חמישי
10
שישי
10
שבת
10
סה"כ
70
אוכל
יום
קלוריות למשפחה (קלוריות)
מזון מומלץ
ראשון
10000
אורז, פסטה, קופסאות שימורים
שני
10000
לחם, חמאה, ירקות שימורים
שלישי
10000
תפוחי אדמה, פירות טריים או יבשים
רביעי
10000
קטניות, שימורי טונה
חמישי
10000
גרנולה, חלב עמיד
שישי
10000
מרק עוף משומר, קרקרים
שבת
10000
מזון משומר, אגוזים
סה"כ
70000
טבלה חודשית להקצבת מים ואוכל למשפחה של חמישה נפשות
מים
שבוע
כמות מים (ליטר)
שבוע 1
70
שבוע 2
70
שבוע 3
70
שבוע 4
70
סה"כ
280
אוכל
שבוע
קלוריות למשפחה (קלוריות)
מזון מומלץ
שבוע 1
70000
אורז, פסטה, קופסאות שימורים, לחם, חמאה
שבוע 2
70000
ירקות שימורים, תפוחי אדמה, פירות טריים או יבשים
שבוע 3
70000
קטניות, שימורי טונה, גרנולה, חלב עמיד
שבוע 4
70000
מרק עוף משומר, קרקרים, מזון משומר, אגוזים
סה"כ
280000
הסברים נוספים
מים: הכמות השבועית מבוססת על צריכה יומית של 2 ליטר מים לכל אדם. כמות זו כוללת שתייה, בישול וניקיון בסיסי.
אוכל: כמות הקלוריות היומית לכל אדם מחושבת ל-2000 קלוריות. המזון המומלץ כולל מזונות שמחזיקים מעמד לאורך זמן, קל להכנה ודורשים מינימום של משאבים להכנה.
הקפדה על חלוקה שווה וניהול נכון של המשאבים יבטיחו שאתם עוברים את התקופה הקשה בצורה בטוחה ובריאה.